به گزارش خبرنگار مهر، مجموعه "بلفی و لی لی بیت" از کارتون های مورد علاقه بچه هاست که داستان آن در یک دهکده کوچک اما با آدم های صمیمی اتفاق می افتاد. چند بچه با نام های بلفی، لی لی بیت، ناپو، چونا و ماکی به همراه یک حیوان که مرتباً با صدای مونگا مونگا از درختی به درخت دیگر می پرید، ماجراهای این مجموعه را رقم می زدند. آنها همیشه دوست داشتند به هر جایی که دیگران سر نزده اند، سرک بکشند.
نمایی از مجموعه "بلفی و لی لی بیت"
ماسیوکی هایشی سال 1980 مجموعه "بلفی و لی لی بیت" را در 26 اپیزود ساخت. آکیوشی ساکای، نائوکو میاکی و تاکایو اویاما فیلمنامه این مجموعه را بر مبنای داستانی از شیگرو یاناگاوا و تومویوکی میاتا نوشتند. "بلفی و لی لی بیت" از هفت ژانویه سال 1980 تا هفت ژوئیه همین سال پخش شد. در این مجموعه که محصول مشترک ژاپن، ایتالیا و فرانسه است، صداپیشگانی چون یوکو آساگامی (بلفی)، مایومی تانکاکا (لی لی بیت) و ساچیکو چی جی ماتسو (ناپو) و ... حضور داشتند.
مجموعه "باخانمان" با نام اصلی "داستان پرین" یک انیمیشن ژاپنی بود که بر مبنای رمانی از هکتور مالو فرانسوی ساخته شد. این مجموعه با تمام انیمیشن های قبلی ژاپنی فرق می کرد. او اولین نوجوانی بود که دنبال مادرش نمی گشت، چرا که خودش با چشمان خودش مرگ مادرش را دیده و با دست های کوچکش پیکر آن عکاس هندی تبار را که هرگز در سوگ شوهرش سیاه را از تن به در نکرد، به خاک سپرده بود.
هیروشی سایتو و شیگئو پوشی "باخانمان" را بر مبنای فیلمنامه ای از می کاتو، آکی را میازاکی و کاسوکه ساتو در سال 1978 در 53 اپیزود 24 دقیقه ای ساخت. این انیمیشن که از محصولات نیپون است از اول ژانویه سال 1978 تا 31 دسامبر همان سال پخش شد. در "باخانمان" صداپیشگانی چون هیورمی سورو (پرین)، ماساکو ایکدا (ماری)، اتسوکو اوکامارا (مارسل) و ... حضور داشتند.
مجموعه "بامزی، قویترین و مهربانترین خرس دنیا" به کارگردانی رون آندریاسون سال 1966 ساخته شد که چند قسمت به صورت سیاه و سفید در دهه 60 و هفت قسمت رنگی آن در اوایل دهه 70 تولید شد. بامزی، خرس قهوه ای مهربانی است که با خوردن کوزه ای از عسل که مادربزرگش برای او تهیه می کند، قدرت می گیرد. دوستان نزدیک بامزی، لیلی اسکات، یک خرگوش سفید ترسو و اسکالمان (در انگلیسی: پرفسور شل بک، در فارسی: شلمان) لاک پشت نابغه و مخترع هستند.
داستان بامزی در طول چهار دهه دنبال شده و بسط یافته، تا جایی که امروز بامزی، چهار فرزند و لیلی اسکات یک فرزند دارد. شخصیت بامزی ابتدا سال 1966 با مجموعه ای از فیلم های کوتاه تلویزیونی معرفی شد و همزمان به صورت کمیک استریپ هفتگی در روزنامه به چاپ رسید. اما از سال 1973 شخصیت بامزی که به سرعت به شهرت و محبوبیت رسیده بود، دارای مجله اختصاصی خود شد.
مجله مصور بامزی، اهداف آموزشی دارد و در صفحات ویژه مدرسه، شخصیت های داستانی به خوانندگان درباره حیوانات، فرهنگ های بیگانه، جهان و سایر موضوعات آموزش می دهند. بامزی و دوستانش، اصول اخلاقی خود را دارند و به شدت علیه نژادپرستی، زورگویی و خشونت موضع می گیرند.
مجموعه "بچه های آلپ" با نام اصلی "داستان آلپ: آنت من" از دیگر محصولات کمپانی نیپون است. داستانی که روایتگر تلخی های زندگی، عشق، تنفر و بخشش است. آنت دختر نوجوانی است که برادری کوچک به نام دنی دارد. آنها با پدرشان در مزرعه ای در دامنه های آلپ زندگی می کنند و مادرشان بعد از به دنیا آوردن دنی کوچولو می میرد. در همسایگی آنها لوسین با خانواده اش زندگی می کند که با آنت خیلی صمیمی است، تا اینکه طی حادثه ای دلخراش دنی کوچولو از پرتگاهی می افتد و فلج می شود. مقصر لوسین است و با این اتفاق تمام دوستی بین او و آنت به نفرت تبدیل می شود.
پوزو کوسبا سال 1983 مجموعه "بچه های آلپ" را در 48 اپیزود 24 دقیقه ای ساخت. کنجی یوشیدا فیلمنامه این مجموعه را بر مبنای رمانی با عنوان "گنجینه های برف" نوشته پاترشیا ام. جان نوشت. "بچه های آلپ" از 9 ژانویه سال 1983 تا 25 دسامبر همان سال پخش شد. در این مجموعه صداپیشگانی چون کیو کوهان (آنت)، ایکو یامادا (لوسین)، اوسامو کویاباشی (پییر)، سانه میوکی (دنی) و ... صحبت کردند.
مجموعه "پسر شجاع" با نام اصلی "ماجراهای دون چاک" محصول کمپانی KNACK (ژاپن) سال 1975 در 26 قسمت 30 دقیقه ای است که دنباله آن سال 1976 در 73 قسمت ساخته شد. این کارتون و دنباله اش توانست جایگاهی میان کودکان ژاپنی پیدا کند و به محبوبیت برسد. این کارتون در میان بچه های ایرانی هم به شهرتی (شاید بیش از ژاپن) رسید؛ تقریبا همه بچه هایی که در دهه 60 و اوایل دهه 70 تماشاگر برنامه کودک بوده اند، "پسر شجاع" را به یاد می آورند.
این مجموعه، ماجراهای یک سگ آبی جوان و شجاع به نام چاک (پسر شجاع) را بازگو می کرد که لباس سرهمی آبی می پوشید. وقتی چاک و دوستان کوچکش به دردسر می افتادند، او معمولا سراغ پدرش می آمد تا کمک بگیرد. تمام شخصیت های اصلی این مجموعه در فارسی با نام های کلی خوانده می شدند، از جمله: پسر شجاع، خانم کوچولو، خرس مهربون، شیپورچی، خرس قهوه ای و ... پدر پسر شجاع!
مجموعه "سرندیپیتی" با نام اصلی "داستان های سرندیپیتی: دوستان در جزیره پیور" هم به کارگردانی نوبو اونکی از کارتون های مورد علاقه بچه ها بود، به ویژه که شخصیت سرندیپیتی بچه ها را به خود جذب می کرد. داستان این مجموعه درباره یک بچه به نام کنا و یک موجود اسطوره ای با نام سرندیپیتی بود که ناخواسته به جزیره ای ناشناخته وارد می شوند. آنها با نجات دادن حیوانات جزیره محبوب اهالی جزیره می شوند.
سونهیسا ایتو سال 1983 فیلمنامه "سرندیپیتی" را بر مبنای رمانی نوشته استن کاس رور سال 1974 در 26 اپیزود 24 دقیقه ای نوشت. این مجموعه که از محصولات استودیو زویو است، از اول ژوئیه سال 1983 تا 23 دسامبر همان سال پخش شد. در "سرندیپیتی" صداپیشگانی چون ماری اوکاموتو (سرندیپیتی)، میچکو نومارو (کنا)، یوجی میتسویا (پیلا پیلا)، یوری ناشیبا (شاهزاده لولا) و ... صحبت کردند.
"کارتونهای محبوب دوران کودکی ما" را در حالی به پایان میبریم که خودمان هم میدانیم جای خالی مجموعهها و کارتونهایی مثل "سندباد"، "گالیور"، "بچههای مدرسه والت"، "همینه" یا همان پت و مت، "نیک و نیکو"، "خانواده وحوش"، "دهکده حیوانات"، "پلنگ صورتی"، "یوگی و دوستان"، "تنسی تاکسیدو و چاملی"، "پینوکیو"، "پت پستچی"، "مزرعه سبزیجات"، "هاچ زنبور عسل"، "گوریل انگوری"، "مسافر کوچولو"، "هاکلبری فین"، "رابین هود"، "معاون کلانتر"، "مورچه و مورچهخوار"، "پروفسور بالتازار"، "سایمن در سرزمین نقاشیها"، "الفی اتکینز"، "واتو واتو"، "لولک و بولک"، "افسانه سه برادر" و ... اینجا خالی است.
علاقمندانی که دوست دارند اطلاعات کاملتری درباره کارتون های محبوب دوران کودکی خودشان به دست بیاورند، میتوانند به شماره 97 هفته نامه "همشهری جوان" ویژه کارتون مراجعه کنند که 18 آذرماه منتشر شد و در تهیه این مطالب هم کمک بزرگی به ما کرد.
ــ ــ ــ ــ ــ ــ ــ ــ ــ ــ ــ ــ
گزارش ها از فاطمه عودباشی ـ با سپاس از علی افتخاری برای تهیه عکسها و برخی مطالب
نظر شما